لپتوسپیروز در سگ که با نام های "تب شالیزار" یا "تب جلوی ساقی" هم شناخته میشه یک بیماری عفونی ناشی از باکتریای های لپتوسپیرا (Leptospira) است، این دسته از باکتریهای بیماری زا معمولاً در آب و خاک آلوده وجود دارند و میتوانند از طریق تماس با آب یا خاک آلوده، یا از طریق پوست جراحت دیده به بدن حیوان وارد شوند، اینم بدونید که این بیماری با عواقب جدی همراهه که ممکنه به انسان هم منتقل بشه!!!
البته این بیماری قابل درمانه و خوشبختانه به درمان با آنتی بیوتیک پاسخ میده ،البته از آنجایی که پیشگیری بهتر از درمانه میتونی با روشهایی که در ادامه بهت یاد میدم مثل رعایت بهداشت و مراقبت از حیوان کاری کنی که دوست پشمالوت به این بیماری گرفتار نشه؛ بنابراین در ادامه ی این مطلب با بیماری لپتوسپیروز (Leptospirosis) در سگ ها آشنا میشیم،همچنین متوجه میشیم علائم این بیماری کدامند و یاد میگیریم درمان لپتوسپیروز چیه؟ پس بزن بریم... 😊
در این مقاله خواهیم خواند:
بیماری لپتوسپیروز در سگ چیست؟
علائم لپتوسپیروز در سگ کدامند؟
چگونه لپتوسپیروز منتقل میشود؟
سویه های بیماری تب شالیزار
لپتوسپیروز در سگ چگونه تشخیص داده میشه؟
1-آزمایش لپتوسپیروز و مراحل آن
2-آزمایش ادرار
3-تصویربرداری
چگونه میتوان از لپتوسپیروز پیشگیری کرد؟
برنامه واکسیناسیون لپتو یا Leptospirosis برای سگ ها
ایا تب شالیزار کشنده است؟؟
راه های درمان لپتوسپیروز در سگ ها
بهترین آنتی بیوتیک برای درمان لپتوسپیروز سگ
آیا لپتوسپیروز از سگ به انسان منتقل میشه؟
سوالات متداول...
و اما حرف آخر...
بیماری لپتوسپیروز یا تب شالیزار در سگ چیست؟
بذار اول از همه بهت بگم لپتوسپیروز چیست؟ ببین لپتوسپیروز بیماری ناشی از عفونت باکتری لپتوسپیرا بوده که از طریق جریان خون پخش میشه، در واقع باکتری اسپیروکت عامل اصلی به وجود آورنده ی این بیماریه.
سگها از طریق تماس با آب آلوده به ادرار حیوانات مبتلا به این بیماری، گرفتار لپتوسپیروز شده و باکتری ها وارد پوست بدن سگ می شوند. علاوه بر این تماس مستقیم با حیوان آلوده، تماس با ترشحات، تماس جنسی هم میتونه سگ رو به این بیماری گرفتار کنه؛ تازه این باکتری از طریق تماس سطح آلوده به ادرار عفونی هم منتقل میشه.
این بیماری با پخش شدن در بخش های مختلف بدن سگ در کلیه، چشم، اندام تناسلی، کبد و سیستم عصبی تولید مثل خواهد کرد؛ سگ بعد از ابتلا به این عفونت خیلی سریع دچار تب میشه در واقع میشه گفت شایع ترین علامت این بیماری تب حیوان است که البته باید از طریق مقعدی بررسی بشه.
معمولا سگ های جوان به دلیل سیستم ایمنی ضعیف بیش تر در معرض این بیماری و خطرات آن قرار دارند؛ در صورتی که این عفونت به صورت کامل از بدن حیوان خارج نشه به خیلی از ارگان ها مثل کبد یا کلیه آسیب وارد کرده و متاسفانه سبب عفونت این اندام ها میشه.
البته این بیماری فقط در کمین سگ ها نیست بلکه هر پستانداری میتونه بهش مبتلا بشه؛ تازه این باکتری فقط در آب 💧 نیست و در خاک و حتی مدفوع و ادرار حیوان هم وجود داره. باکتری تب شالیزار رو میتونی در زیر ببینی.
علائم لپتوسپیروز در سگ کدامند؟
مهمترین علائم تب شالیزار در سگ ها عبارت است از:
❌ تب
❌ درد
❌ ضعف
❌ لرزش
❌ کبودی
❌ سرفه
❌ خونریزی
❌ تکرر ادرار
❌ بی حالی
❌ افسردگی
❌ تنگی نفس
❌ درد شکم
❌ درد عضلات
❌ تنفس بدبو
❌ زخم دهانی
❌ آبریزش بینی
❌ کم آبی بدن
❌ لثه های قرمز
❌ سفتی عضلات
❌ افزایش تشنگی
❌ ترشحات خونی
❌ تورم غدد لنفاوی
❌ سختی در راه رفتن
❌ عدم تمایل به حرکت
❌ از دست دادن اشتها
❌ قرمزی و التهاب چشم
❌ اسهال خونی یا بدون خون
❌ تورم شکم یا دیگر اندام ها
❌ استفراغ خونی یا بدون خون
❌ سقط ناگهانی (در سگهای باردار)
❌ زرد شدن پوست، لثه و چشم ها
علائمی که بهت گفتم ممکنه با توجه به نژاد سگ متفاوت باشه؛ اما به طور کلی لپتوسپیروز در گاو و حیوانات دیگه با یک یا چند تا از این علائم همراهه.
البته عفونت باکتری تنها یکی از دلایل استفراغ در سگهاست و اگه میخوای با دلایل بیش تر بالا آوردن سگ آشنا بشی مقاله ی "درمان بالا آوردن سگ، دلایل و تشخیص استفراغ سگ" بهت کمک میکنه؛ حتما سری بهش بزن.
چگونه لپتوسپیروز منتقل میشود؟
How is leptospirosis transmitted?
همونطور که بهت گفتم لپتوسپیروز توسط باکتری لپتوسپیرا تولید میشه؛ یعنی همون باکتری که واسه مدت طولانی در خاک مرطوب و آب زنده مونده و بعدش هم از طریق خاک، آب یا تماس با ادرار آلوده به حیوان منتقل میشه.
در واقع از آنجایی که این باکتری از طریق پوست و غشاهای مخاطی یعنی بینی، چشم و دهان وارد بدن حیوان میشه اگه بر روی پوست سگ خراش یا بریدگی وجود داشته یا آب آلوده نوشیده و حتی در آن آب شنا کرده یا راه بره احتمال اینکه به این بیماری دچار بشه وجود خواهد داشت.
حتی تماس با خاک یا گل آلوده هم سبب انتقال این بیماری میشه. این بیماری از حیوانات دیگه و از طریق مخاط، تماس جنسی یا تماس با ادرار و مدفوع حیوان آلوده هم منتقل میشه.
شاید واست جالب باشه اما ممکنه این باکتری از طریق سگ مادر🐶 هم به توله سگ منتقل بشه...
❌ این باکتری در مراتع و مناطق باتلاقی و مکان هایی با آب راکد بیش تر وجود داره.
به طور کلی اصلی ترین روش های انتقال این باکتری به حیوان عبارت است از:
ادرار آلوده (شایع ترین راه انتقال) 👈️ تماس با ادرار حیوان آلوده، شنا، بازی یا نوشیدن آب آلوده به ادرار حیوان بیمار
تماس با حیوانات آلوده 👈️ گاز گرفتن و خراشیدگی حیوانات وحشی، موش صحرایی، روباه، اسب، آهو، گوزن، راکون و خوک مبتلا به باکتری لپتوسپیروز.
آب و محیطهای مرطوب 👈 نوشیدن یا شنا کردن در آبهای راکد مثل برکه و دریاچه ها
خاک و گیاهان 👈 بازی یا بو کردن خاک و گیاه آلوده به باکتری لپتوسپیرا
شرایط آب و هوایی 👈 گرم و مرطوب بودن آب و هوا و در نهایت گسترش و بقای لپتوسپیرها
سویه های بیماری تب شالیزار
لپتوسپیرا در 3 شکل اصلی زیر وجود داره...
1-هموراژیک (خونریزی)
تب همراه با بی حالی و بی اشتهایی اصلی ترین علائم هموراژیک بوده و گاهی خونریزی دهان، استفراغ و اسهال خونی هم اتفاق میفته که میتونه کشنده باشه.
2-کبد
ایکتریک یا یرقان علائم بالینی شبیه به هموراژیک داره و به دلیل تاثیر منفی روی کبد سبب زردی پوست، دهان و سفیدی چشم میشه.
3-کلیه
در این حالت نارسایی کلیه رخ میده؛ بی حالی و بی اشتهایی اصلی ترین علائم این بیماری است، علاوه بر این حیوان دچار استفراغ شده و تنفسش بوی بدی میده.
ادرار خونی، تکرر ادرار، ناراحتی شکمی و تب هم در سگ هایی با نارسایی کلیه بر اثر لپتوسپیروز رخ میده. حواست باشه که گاهی اوقات علت بوی بد ادرار سگ عفونت باکتریایی یا نارسایی کلیه است.
در ضمن رنگ طبیعی ادرار سگ شفاف و روشنه و کدر بودن آن میتونه نشونه ای از وجود بیماری باکتریایی در بدن حیوان باشه.
متاسفانه امکان داره سگ های مبتلا به لپتوسپیروز به دلیل ابتلا به نارسایی کلیه یا سیروز کبدی جان خودشون رو از دست بدهند.
لپتوسپیروز در سگ چگونه تشخیص داده میشه؟
به محض مشاهده ی علائمی که بهت گفتم باید سگ رو به کلینیک دامپزشکی برده تا دامپزشک🏥 با انجام آزمایش های خون و ادرار و تشخیص نارسایی حاد کلیه بتونه این بیماری رو تشخیص بده.
1-آزمایش لپتوسپیروز
البته تشخیص قطعی لپتوسپیروز در سگ ها نیاز به آزمایش های دقیق تر هم داره که باید 2 تا 4 هفته تکرار بشه؛ به طور کلی معمولا دامپزشک با انجام ازمایش تب شالیزار و اقدامات زیر متوجه این باکتری در بدن حیوان میشه.
قدم اول-شرح حال و معاینه بالینی
لازمه تاریخچه ی کاملی از سلامتی و وضعیت سگ واسه دامپزشک شرح بدی، بهتره در خصوص فعالیت های اخیر حیوان، حوادثی احتمالی که واسش رخ داده، ارتباطش با دیگر حیوانات، گرم یا مرطوب بودن محل زندگی و علائم حیوان کاملا توضیح داده تا دامپزشک بتونه بهتر به دوست پشمالوت کمک کنه. در این مرحله دامپزشک با معاینه فیزیکی سعی میکنه این بیماری رو تشخیص بده.
قدم دوم-آزمایش خون و سرولوژی
💉 انجام آزمایش خون و بالا بودن تعداد گلبول های سفید یا کم خونی میتونه نشان از عملکرد نادرست کلیه یا کبد داشته باشه.
در این مرحله یکسری آزمایش های تخصصی خونی هم انجام میشه که بهش میگن آزمایش سرولوژی.
اندازه گیری آنتی بادی در خون به تشخیص اینکه سگ در معرض لپتوسپیروز قرار گرفته هم کمک میکنه؛ البته مثبت بودن جواب این آزمایش به این معنا نیست که قطعا عفونت فعال وجود داره.
با این آزمایش آنتی بادی های لپتوسپیرها در خون شناسایی خواهند شد تازه ممکنه جوابش تا چند روز بعد از عفونت مثبت نباشه.
قدم سوم-تست آگلوتیناسیون میکروسکوپی (MAT) و (PCR)
از دیگر آزمایش های تخصصی واسه تشخیص قطعی لپتوسپیروز میشه به آگلوتیناسیون میکروسکوپی (MAT) و واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) اشاره کرد.
انجام آزمایش MAT و بالا بودن تتر خون نشان دهنده ی عفونت فعال است، علاوه بر این آزمایش PCR هم میتونه به تشخیص زودهنگام عفونت کمک کنه.
البته واسه انجام این آزمایش های تخصصی بهتره سگ رو به یک آزمایشگاه تشخیصی معتبر ببری.
اصلا نگران نباش... چون پیدا کردن آزمایشگاه های تشخیصی در نزدیک ترین کلینیکهای دامپزشکی تهران و شهرستان ساده تر از آنچیزی است که فکر کنی...
فقط کافیه روی لینک "پاتولوژی حیوانات" کلیک کنی و با مشخص کردن محل زندگیت به لیستی از آزمایشگاه دامپزشکی تهران و شهرستان ها برسی؛ به همین سادگی! 😉
2-آزمایش ادرار
وجود این باکتری در ادرار و پی بردن به آن از طریق کشت میتونه به تشخیص این بیماری کمک کنه.
3-تصویربرداری
ممکنه دامپزشک برای بررسی های بیش تر گاهی اوقات سونوگرافی، اشعه ایکس یا دیگر آزمایش های تصویربرداری رو تجویز کنه در این صورت میتونه میزان آسیب اندامها از عفونت لپتوسپیروز رو تشخیص بده.
دامپزشک بعد از بررسی و تشخیص این بیماری بهت میگه عفونت سگ در چه مرحله ای است و کدوم یک از اندامهاش بیش تر درگیر شده.
چگونه میتوان از لپتوسپیروز پیشگیری کرد؟
How can leptospirosis be prevented
درسته این بیماری قابل درمانه اما متاسفانه لپتوسپیروز ممکنه آسیب های جدی به کلیه و کبد حیوان وارد کنه؛ پس بهترین راه اینه که از ابتلای سگ به این بیماری جلوگیری کنی میپرسی چطوری؟؟ بیا تا بهت بگم... 😉
رعایت بهداشت و مراقبت از حیوان و مهمتر از همه واکسیناسیون بهترین راه واسه جلوگیری از ابتلای سگ به این باکتری است.
به هیچ عنوان اجازه نده سگ در آب راکد، دریاچه، رودخانه و نهر شنا کنه یا از آن آب بنوشه.
تازه تماس مخاط یا زخم و بریدگی با آب یا ادرار آلوده به این باکتری هم سگ رو گرفتار این بیماری میکنه.
این باکتری در آب، خاک، مدفوع و ادرار و بیش تر در مناطق گرمسیری وجود داره تازه بدتر از همه اینکه میتونه انسان رو هم آلوده کنه یعنی اگه سگ خوشگلت به این باکتری دچار شده باشه احتمال اینکه بهت انتقال بده وجود داره!
یکی از نکات مهمی که لازمه حتما بهش توجه داشته باشی رعایت بهداشته به خصوص اگه حیوان دیگه ای در خونه داری چون این باکتری در ادرار و مدفوع سگ وجود داره حتما باید از بقیه ی حیوانات دور باشه. واسه همین هم بهتره قبل از بردن سگ به پانسیون حسابی در خصوص آن مرکز تحقیق کرده و وقتی با هم به گردش میرید حواست بهش باشه.
برنامه واکسیناسیون Leptospirosis برای سگ ها
گفتم بهترین راه جلوگیری از بیماری لپتوسپیروز واکسیناسیونه...قبلا در رابطه با برنامه واکسیناسیون سگ به صورت کامل براتون نوشتم که تو بخش جدول زمانبندی واکسن برای سگ ها کامل میتونید بخونید، حالا در رابطه با واکسن بیماری لیپتوسپیروز در ادامه خلاصه بهتون میگم:
نوبت های دریافت واکسن لپتو برای سگ ها
توله سگ ها باید از سن 8 تا 9 هفتگی واکسن لپتو رو دریافت کرده و بعد از 2 تا 4 هفته واکسن تقویت کننده رو گرفته و بعدش به شکل سالانه این دوز واسشون تکرار بشه. اما سگ بالغ باید به صورت سالانه واکسن لپتو رو دریافت کنه.
در ضمن این واکسن هم مثل خیلی دیگه از واکسن ها واسه حیوان عوارضی به همراره داره که مهمترین عوارض جانبی واکسن لپتوسپیروز در سگ ها شامل خستگی، درد مفاصل، استفراغ، تورم ناحیه تزریق و مشکل تنفسی است که حتما دامپزشک در خصوص مدت زمان این علائم و نحوه ی مراقبت از حیوان توضیحات لازم رو میده.
ایا تب شالیزار کشنده است؟؟
خوشبختانه این بیماری به درمان آنتی بیوتیکی 💊 پاسخ میده و احتمال زنده ماندن سگ از لپتوسپیروز بالاست یعنی چیزی در حدود 80%...
⚠ البته همه چی به تشخیص و درمان به موقع این بیماری بستگی داره.
راه های درمان لپتوسپیروز در سگ ها
خوشبختانه این بیماری قابل درمانه البته در موارد شدید هم میتونه کشنده باشه هااا... پس حواست باشه که درمان به موقع میتونه جون سگ پشمالوت رو نجات بده.
اگه سگ علائم زیادی داشته و بیماری خیلی حاد و شدید شده باشه معمولا دامپزشک پیشنهاد میکنه که سگ بستری بشه.
معمولا اولین درمان، مایع درمانی است چرا که احتمال کم آبی وجود داره، در صورت استفراغ داروهای ضد تهوع تجویز میشه و اگه حیوان خونریزی داشته باشه تزریق خون ضروری است البته تمامی این درمان ها باید زیر نظر دامپزشک و باتوجه به علائم حیوان انجام بشه.
مرحله ی دوم درمان هم شامل آنتی بیوتیک هاست که آن هم بستگی به شدت عفونت داره؛ آنتی بیوتیک ها ممکنه برای یک دوره ی 4 هفته ای تجویز بشه.
علاوه بر این با تنظیم یک رژیم غذایی سالم میتونی به بهبود این بیماری در سگ خوشگلت کمک کنی؛ در اینباره یک دامپزشک میتونه بهتر کمکت کنه و معمولا ازت میخواد که غذاهایی باکیفیت بالا و هضم آسون برای حیوان آماده کنی.
بهترین آنتی بیوتیک برای درمان لپتوسپیروز سگ
بهترین آنتی بیوتیک ها برای درمان تب شالیزار سگ که معمولا توسط دامپزشک تجویز میشه عبارت است از: پنی سیلین، داکسی سایکلین، استرپتومایسین.
اگه لپتوسپیروز خفیف باشه معمولا با آمپی سیلین، آموکسی سیلین و داکسی سیلین درمان میشه اما در موارد شدیدتر معمولا پنی سیلین، سفالوسپورین و سفتریاکسون تجویز میشه.
البته تجویز آنتی بیوتیک و بهترین شیوه ی درمان به عهده ی دامپزشکه و اصلا نباید خودسرانه به سگ دارو بدی.
لازمه سگ پشمالوت طبق دوز و مقدار تجویزی توسط دامپزشک از این دارو استفاده کنه. راستی میدونی این آنتی بیوتیک ها با عوارضی همراهه یا مثلا میدونی داکسی سایکلین با یکسری از داروها تداخل داره و نباید بعضی از سگها ازش استفاده کنن اگه میخوای همه ی این اطلاعات رو به دست بیاری کافیه بزنی روی لینک "انواع آنتی بیوتیک برای سگ ها" به همین سادگی! 😊
آیا لپتوسپیروز از سگ به انسان منتقل میشه؟
در پاسخ به این سوال که آیا تب شالیزار واگیردار است یا نه؟! باید بهت بگم متاسفانه بله! همانطور که تو مقاله " بیماری های قابل انتقال از سگ به انسان " گفتم یکی از بیماری هایی که میتونه از سگ ها به انسان ها منتقل بشه همین لیپتوسپیروز است، باکتری اسپیروکت لپتوسپیرا بین انسان، پستانداران و دام مشترک بوده و میتونه از حیوان به انسان منتقل بشه.
معمولا این باکتری از طریق تماس با ادرار، آب یا خاک آلوده به انسان قابل انتقال است.
لپتوسپیروز در انسان با نام بیماری ویل هم شناخته میشه؛ تب بالا، زردی، خستگی، لرز، سر درد اصلی ترین علائم لپتوسپیروز در انسان است.
بهترین راه ها واسه جلوگیری از انتقال این بیماری رعایت بهداشت و واکسینه کردن حیوان در برابر باکتری لپتوسپیروز است.
سوالات متداول...
❔ در ادامه به چند تا از رایج ترین سوالات درباره ی لپتوسپیروز در سگ پاسخ دادم؛ پس مطالعه ی این بخش رو اصلا از دست نده ✌.
لپتوسپیروز در سگ ها مسری است؟
بله، این بیماری میتونه از سگ به حیوانات دیگه و همینطور ما آدمها منتقل بشه؛ آن هم از طریق تماس با ادرار، آب، ترشحات، خون و خاک آلوده.
آیا میشه لپتوسپیروز سگ رو در خانه درمان کرد؟
بهت پیشنهاد میکنم اصلا به فکر درمان خانگی تب شالیزار نباشی؛ بهتره به محض مشاهده ی علائمی که بهت گفتم با یک دامپزشک مجرب مشورت کنی؛ در ضمن درمان لپتوسپیروز در انسان هم حتما باید توسط پزشک انجام بشه و درمانهای خانگی در این بیماری پیشنهاد نمیشه.
علائم تب شالیزار در کودکان چیه؟
علائمی شبیه به آنفولانزا مانند تب، لرز، سردرد، سرفه خشک، تهوع، استفراغ، درد عضلانی اصلی ترین علامت های این بیماری بوده و گاهی اوقات قرمزی چشم، تورم غدد لنفاوی، بثورات جلدی، درد شکم، صدای غیر طبیعی ریه، بزرگ شدن طحال و کبد و سفتی ماهیچه هم رخ میده.
آیا گربه ها هم به تب شالیزار مبتلا می شوند؟
بله؛ اما احتمال آن ضعیف است و در مواردی نادر ممکنه که این بیماری از طریق ادرار حیوان آلوده به گربه 😻 هم منتقل بشه.
و اما حرف آخر...
خُب... رسیدیم به آخر مقاله و ازت ممنونم که با من همراه شدی و به فکر سلامتیه فرشته پشمالوت هستی؛ در این مقاله سعی کردم این بیماری رو به صورت کامل بهت معرفی کنم اماااا همونطور که بارها گفتم تشخیص و درمان لپتوسپیروز رو باید به دامپزشک بسپاری...
سگ ها شگفت انگیزترین موجودات روی کره ی زمین هستند که عشق بی قید و شرطی به آدمها میدن پس حساااابی حواشونو داشته باش...
راستی اگه دلت میخواد به کاملتر شدن اطلاعات پت لینک کمک کنی کافیه بزنی روی لینک "ثبت مراکز" و نام و اطلاعات مرکز مورد نظرت رو اضافه کنی؛ به همین سادگی!