بیماری پاروویروس در سگها یکی از بیماریهای به شدت مسری و البته کشنده است!!! 😢 این بیماری باعث مشکلات حاد گوارشی شده و در کمین سگ هایی است که نسبت به ویروسCPV واکسینه نشده یا سیستم ایمنی ضعیفی دارند (قبلا هم بهتون گفتیم واکسن سگ از موضوعات بسیار مهم و حیاتیه ) ؛ از آنجایی که این بیماری با علائمی مثل اسهال، بی حالی، بی اشتهایی و تب همراهه افتراق آن با دیگر ویروس های عفونی چندان ساده نیست و فقط دامپزشک میتونه از طریق آزمایش های تخصصی این بیماری رو تشخیص و با روش های مراقبتی به بهبود حیوان کمک کنه؛ حالا که متوجه اهمیت این ویروس خطرناک شدی بهت پیشنهاد میکنم واسه حفظ جون فرشته ی پشمالوت تا آخر این مقاله با من همراه بشی؛ مطمئنم مطالب این بخش خیلی به دردت میخوره... 😉
پاروا خطرناک ترین بیماری سگ ها در یک نگاه 👀
کافیه نیم نگاهی به جدول زیر بندازی تا کاملا با پاروا ویروس که جزء خطرناک ترین بیماری های ویروسی سگ هاست، میزان سرایت، علائم، تشخیص، روشهای پیشگیری و درمانش آشنا بشی 👌.
پاروویروس در سگ سانان (CPV2،CPV ، پاروو، Parvovirus)
|
نوع بیماری
|
عفونت ویروسی
|
میزان سرایت
|
به شدت واگیردار
|
شایع ترین علائم
|
خستگی، تب، استفراغ، اسهال (غالبا خونی)
|
راه های انتقال
|
تماس با مدفوع، ادرار، سطح و سگ آلوده
|
پیشگیری
|
واکسیناسیون، مراقبت از سگ، حفظ بهداشت
|
روش تشخیص
|
کیت تشخیصی الایزا، شمارش گلبولهای سفید خون و تست PCR
|
درمان
|
درمان قطعی ندارد
|
پاروویروس در سگ چیست؟
پاروویروس که با نام های پاروو، پاروا، CPV و CPV2 شناخته میشه میتونه خیلی سریع و از طریق تماس مستقیم و غیرمستقیم با سگ آلوده به حیوان منتقل بشه.
این بیماری به شدت عفونی است و میتونه کشنده باشه 😢؛ پاروا معمولا بعد از 3 تا 10 روز علائمش رو نشون میده و به قدری خطرناکه که ممکنه منجر به مرگ حیوان طفلکی هم بشه.
سگ ها چگونه به پاروویروس مبتلا می شوند؟
این بیماری از طریق تماس مستقیم سگ با مدفوع حیوان آلوده یا تماس با سطح آلوده منتقل میشه، در واقع پاروویروس یک بیماری به شدت مسری است؛ البته معناش این نیست که اگه سگ در معرض این ویروس باشه حتما و سریعا بهش دچار میشه در واقع اگه سگ نسبت به پاروا واکسینه شده و سیستم ایمنی بالایی داشته باشه ممکنه اصلا درگیر این ویروس نشه 👌.
علت بیماری پاروا در سگ
بطور کلی این بیماری شباهت زیادی به دیستمپر در سگ ها داره و مهمترین راه های انتقال این ویروس عبارت است از:
✔ بازی در چمن های آلوده
✔ تماس با ترشحات بدن سگ آلوده
✔ تماس با ادرار و مدفوع سگ آلوده
✔ تماس با ملافه، ظرف غذا و آب سگ آلوده
✔ تماس با لباس، کفش و دست انسان آلوده به پاروا
✔ بو کردن، لمس، لیس زدن، بازی کردن و خوابیدن در کنار سگ مبتلا به پاروا ویروس
✔ ژنتیک (برخی از نژادها بیش تر در معرض ابتلا به این عفونت ویروسی قرار دارند که در ادامه میتونی با این نژادها آشنا بشی)
![علت بیماری پاروا در سگ | انتقال ویروس پاروا از سگ به انسان](https://api.petlink.ir/Files/medias/original/202528-14-58-22-315.jpg)
کدام نژاد ها مستعد پاروا ویروس هستند؟
با وجود اینکه تمامی سگ ها از هر نژاد در معرض این بیماری قرار دارند اما یکسری از نژادها مستعد ابتلا به پاروویروس هستند که در لیست زیر بهت معرفی کردم...
🐶 آمریکن استافوردشایر تریر (American Staffordshire Terrier)
🐶 اسپرینگر اسپانیل انگلیسی (English Springer Spaniel)
🐶 پیت بول تریر آمریکایی (American Pit Bull Terrier)
🐶 لابرادور رتریور (Labrador Retriever)
🐶 ژرمن شپرد (German Shepherd)
🐶 دوبرمن پینشر (Dobermann)
🐶 روتوایلر (Rottweiler)
🐶 تریر (Terrier)
📍 ژنتیک، کم سن و سال بودن حیوان، همزمانی با عفونت های دیگر، استرس، واکسینه نشدن حیوان و سیستم ایمنی ضعیف از جمله دلایلی است که باعث میشه سگ بیش تر در معرض ابتلا به پارو ویروس قرار بگیره.
علائم بیماری پاروا در سگ
در ادامه مهمترین نشونه های این بیماری ویروسی سگ رو واست آوردم...
❌ نفخ
❌ استفراغ
❌ بی حالی
❌ درد شکم
❌ افسردگی
❌ کم آبی بدن
❌ از دست دادن اشتها
❌ تب یا کم شدن دمای بدن
❌ اسهال در اغلب موارد خونی
![علائم بیماری پاروا در سگ | علائم بهبود پاروا در سگ](https://api.petlink.ir/Files/medias/original/202528-14-59-16-70.jpg)
📍 با دیدن هر یک از این نشون ها باید شک کنی که شاید سگ خوشگلت به پاروویروس مبتلا شده و باید خیلی سریع ببریش پیش دامپزشک.
👈 پیدا کردن دامپزشک نزدیک محل زندگیت اصلا سخت نیست بزن روی لینک "لیست دامپزشکی ها" تا با انتخاب شهر و محل زندگیت به لیستی از دامپزشکی ها به همراه اطلاعات تماسشون برسی...
📍 حواست باشه اسهال و استفراغ شدید خیلی سریع باعث کم آبی بدن سگ و وارد شدن آسیب به روده ها و شوک سپتیک خواهد شد و ممکنه حیوان جون خودش رو از دست بده.
📍 راستی ممکنه 7 روز زمان ببره تا سگ علائم پاروویروس رو از خودش نشون بده.
⚠ درمان سریع تر یعنی شانس بیش تر زنده ماندن سگ...!
چگونه از سگم در برابر پاروویروس محافظت کنم؟
میتونی با روش های مختلف مثل واکسیناسیون، رعایت بهداشت و... از ابتلای سگ به پاروا ویروس جلوگیری کنی؛ حالا در ادامه بیشتر بهت توضیح میدم...
یکی از اصلیترین روش های پیشگیری و محافظت از سگ در برابر پاروا واکسیناسیون 💉 است و خیلی مهمه که توله سگ تمامی واکسنهاش رو دریافت کنه در واقع این بیماری در شهرهایی که جمعیت زیادی از سگ ها واکسینه نشده اند بیش تر دیده شده است.
در صورتی که خودت با سگی که مبتلا به این ویروسه در ارتباط بودی به هیچ عنوان نباید به سگ خوشگلت دست بزنی و قبلش باید دستهات رو به خوبی شسته و لباسهات رو عوض کنی.
اجازه نده سگ با حیواناتی که از وضعیت سلامتیشون اطلاعی نداری در ارتباط باشه.
اگه در خانه چند پت داری در صورت ابتلای یکی از سگ ها به پاروویروس باید آن رو از بقیه دور کنی.
چکاپ منظم سگ توسط دامپزشک میتونی از ابتلای سگ به این ویروس جلوگیری کنه.
زمان دریافت واکسن پاروویروس در سگ ها
همونطور که بهت گفتم واکسینه شدن سگ در برابر ویروس پاروا اهمیت زیادی داره؛ واکسن این بیماری ویروسی سگها یعنی پاروا در گروه واکسن های زنده ضعیف شده قرار داره و لازمه که توله سگ ها 6 تا 10 هفتگی این واکسن رو دریافت کنند.
دوز دوم واکسن هم معمولا 2 تا 4 هفته بعد تزریق میشه و در یکسری از نژادها مثل دوبرمن، روتوایلر زمانی که توله سگ بیش از 16 هفته سن داره دوز سوم واکسن تزریق هم خواهد شد و البته بعد از یک سال لازمه که سگ دوز تقویت کننده دریافت کنه.
CPV 📍 برخلاف خیلی از ویروس ها در برابر مواد شوینده، حرارت، الکل و مواد ضدعفونی کننده مقاومه و از بین نمیره...
⚠ واکسیناسیون بهترین روش محافظت از سگ در برابر عفونت CPV است.
![زمان دریافت واکسن پاروویروس در سگ | زمان واکسن پاروا](https://api.petlink.ir/Files/medias/original/202528-14-59-51-510.jpg)
آیا پاروویروس در سگ ها مسری است؟
همونطور که تا حالا قطعا متوجه شدی پارو یک بیماری به شدددددت واگیردار است و احتمال اینکه خیلی سریع سگ های دیگر و توله سگ هایی که واکسن دریافت نکرده اند گرفتار این بیماری شوند زیاده.
این ویروس مسری در برابر سرما، گرما و رطوبت مقاوم است و متاسفانه میتونه واسه مدت طولانی در محیط زنده بمونه در واقع اگه مقدار کمی از این ویروس در مدفوع حیوان وجود داشته باشه خیلی سریع منتقل میشه.
به طور کلی پاروا تاثیر زیادی در دستگاه گوارش سگ ها گذاشته و سبب ضعیف شدن سیستم ایمنی حیوان خواهد شد و این یعنی علاوه بر اختلال در دستگاه گوارش، بدن سگ مستعد ابتلا به بیماری های دیگه هم میشه و یکی از مشکلاتی که پاروا در بدن سگ ها ایجاد میکنه تخریب مغز استخوان است که وظیفه ی تولید گلبول سفید و قرمز در بدن رو داره.
راه های تشخیص پاروا در سگ
ببین باید به محض مشاهده ی علائمی که پیش تر بهت گفتم نسبت به ابتلای حیوان به این بیماری مشکوک شده و خیلی سریع سگ رو پیش دامپزشکی مجرب ببری؛ تشخیص قطعی پاروا به عهده ی دامپزشکه و رایج ترین روش های تشخیصی هم عبارت است از:
✅ معاینه بالینی
✅ استفاده از کیت های تشخیصی
✅ نمونه گیری خون
✅ تست PCR
از آنجایی که علائم بالینی عفونت CPV شباهت زیادی به بیماری های عفونی دیگه داره تشخیص دقیق این بیماری واسه دامپزشک ها چالش بزرگی است.
در قدم اول دامپزشک شروع به معاینه ی کامل حیوان کرده و تمامی علائم رو بررسی میکنه، احتمالا در خصوص تاریخچه سلامتی سگ ازت سوالاتی هم میپرسه.
یکی از روش های تشخیص پارو ویروس در سگ ها استفاده از کیت های تشخیصی است، معمولا دامپزشک در تشخیص پاروا در سگ و توله سگ آزمایش الایزا (ELISA) رو تجویز میکنه.
✍ آزمایش الایزا: تشخیص بیماری از طریق وجود ویروس در مدفوع یا روش آزمایشی لخته خون به کمک میکروسکوپ الکترونی، برای تشخیص میتونید از لیست آزمایشگاه های حیوانات استفاده کنید.
در این آزمایش دامپزشک از طریق رقیق کردن مدفوع حیوان و ریختن آن روی کیت بعد از 10 دقیقه متوجه میشه که آیا حیوان به پاروا دچار شده یا نه البته باز هم به صورت دقیق نمیتونه وجود این بیماری در سگ رو اعلام کنه و باید به سراغ آزمایشهای بیش تری بره.
ممکنه که نتیجه ی آزمایش الایزا منفی باشه اما اگه سگ دارای علائم این بیماری باشه نمیشه با قطعیت این بیماری رو رد کرد چرا که ممکنه در زمان آزمایش آنتی ژن ویروسی رو دفع نکرده باشه.
راستی خوبه اینم بدونی که اگه 2 خط نوار کیت قرمز رنگ شد معناش اینه که متاسفانه سگ به پاروا مبتلا شده و اگه یک خط مشخص شود یعنی آزمایش منفی است.
![راه های تشخیص پاروا در سگ | خرید کیت تشخیص پاروا](https://api.petlink.ir/Files/medias/original/202528-15-0-31-638.jpg)
خلاصه چه آزمایش مثبت باشه و چه منفی نیاز به بررسی های بیش تری هست؛ در مرحله ی بعد دامپزشک به سراغ تست PCR برای تشخیص DNA ویروسی میره و این آزمایش زمانی به کمک دامپزشک میاد که مقدار ویروس موجود در مدفوع حیوان کم باشه و امکان تشخیص بیماری از طریق ELISA امکانپذیر نیست.
علاوه بر این شمارش گلبول های سفید خون (Leukopenia-لکوپنی) در تشخیص بیماری parvovirus موثره چرا که عفونت CPV سبب کاهش گلبول های سفید خون میشه.
⚠ جواب یکسری از آزمایشها 2 تا 3 روز و برخی دیگه کمتر از 2 ساعت حاضر خواهد شد؛ در واقع سعی بر این است که بدون کوچکترین اتلاف وقت نسبت به تشخیص و درمان این بیماری اقدام بشه.
درمان پاروویروس در سگ ها
سرعت تشخیص پاروا ، نژاد، سن سگ و میزان تهاجمی بودن پاروا در درمان موثره ولی میشه گفت هیچ درمان خاصی واسه این بیماری سگ وجود نداره اما با یکسری از روش های مراقبتی میشه به جبران آب از دست رفته و بهبود حیوان کمک کرد که در ادامه مهترینشون رو واست آوردم.
👈 بستری شدن در بیمارستان دامپزشکی و مراقبت 24 ساعته 🕖
👈 مصرف داروهای ضد تهوع مثل (متوکلوپرامید، اندانسترون، ماروپیتانت) برای جلوگیری از استفراغ حیوان
👈 تغذیه مناسب
👈 اصلاح قند خون پایین و عدم تعادل الکترولیت
👈 درمان با آنتی بادی مونوکلونال پاروا سگ (CPMA)
👈 تزریق خون یا پلاسما در صورت وجود کم خونی
👈 درمان با آنتی بیوتیک ها مثل (انروفلوکساسین، مترونیدازول)
به خاطر اینکه پاروا سیستم ایمنی حیوان رو به شدت ضعیف کرده و تعداد گلبولهای سفید خون کاهش پیدا میکنه ویروس به دیواره روده آسیب وارد کرده و احتمال ابتلا به عفونت های ثانویه هم بالا میره واسه همین هم ممکنه دامپزشک بخواد سگ یا توله سگ تحت درمان با آنتی بیوتیک قرار بگیرند.
در واقع دامپزشک سعی میکنه از طریق سرم، ویتامین، آنتی بیوتیک به تقویت سیستم ایمنی بدن سگ، جلوگیری از ابتلا به عفونت های ثانویه و رفع کم آبی به وجود آمده در اثر اسهال کمک کنه.
⚠ متاسفانه این بیماری کشنده بوده و خیلی از سگ ها و توله ها جون خودشون رو از دست میدن، بیش تر مرگ و میرها در اثر بیماری پاروا در مدت 48 تا 72 ساعت بعد از علائم دیده شده است.
![درمان پاروویروس در سگ ها | عوارض بعد از پاروا](https://api.petlink.ir/Files/medias/original/202528-15-1-6-842.jpg)
درمان خانگی ویروس پاروا در سگ
به دلیل اینکه پاروویروس یک بیماری خیلی خطرناکه و میتونه کشنده باشه بهتره که اصلا سراغ درمان های خودسرانه و خانگی نری و سریعا با یک دامپزشک مجرب مشورت کنی؛ شاید لازم باشه واسه مراقبت های بیش تر حیوان در کلینیک یا بیمارستان بستری بشه.
غذای سگ مبتلا به پاروا
حتما در خصوص یک غذای خوب و مقوی برای سگی که مبتلا به پاروا ویروس شده باید با دامپزشک مشورت کنی چون سگی که دچار این بیماری شده به شدت کم اشتها میشه و نیاز به غذاهایی داره تا سیستم ایمنی بدنش تقویت بشه.
غذای مناسب باید چربی کمی داشته و فیبرش از یک حدی بیش تر نباشه در واقع سگ باید در این مدت غذاهایی با قابلیت هضم بالا مصرف کنه.
بهترین غذاهای خانگی برای سگ مبتلا به پاروو شامل مرغ آب پز، زرده تخم مرغ، برنج پخته شده و آب استخوان یا مرغ است.
⚠ غذای سبک و زودهضم بهترین رژیم غذایی برای سگ مبتلا به پاروا ویروس است.
![غذای سگ مبتلا به پاروا | تغذیه سگ مبتلا به پاروا](https://api.petlink.ir/Files/medias/original/202528-15-1-34-889.jpg)
سوالات متداول درباره پاروویروس...
❓ در ادامه به چند تا از رایج ترین سوالات درخصوص بیماری پاروا در سگ ها پاسخ دادم، پس مطالعه ی این بخش رو اصلا از دست نده شاید سوالی داشته باشی که در این بخش به جواب برسی...
ایا بیماری پاروا سگ به انسان منتقل میشود؟
خیر، پاروا ویروس به انسان منتقل نخواهد شد البته امکان داره که از طریق کفش یا لباس آلوده ی انسان به سگ ها منتقل بشه؛ پس واسه حفظ سلامت حیوان خانگیت باید نظافت رو حسابی رعایت کنی. البته یادت باشه انسان ها میتونن به پاروویروس انسانی مبتلا شوند و با این گونه ای که دارم درموردش صحبت میکنم کاملا متفاوته. بیماری پاروا در انسان یک عفونت شایع است که بیش تر در کودکان دیده شده و با علائمی مثل بثورات پوستی پدیدار میشه و همونطور که گفتم با پاروویروس حیوانی متفاوته.
دوره درمان بیماری پاروا در سگ چقدر است؟
طول دوره درمان با توجه به شدت بیماری و زمان تشخیص متفاوته؛ اما اگه پاروا به موقع تشخیص و سگ خیلی زود تحت مراقبت های دامپزشک قرار بگیره 50% از این بیماری جون سالم به در میبره و معمولا اگه توله سگ 3 تا 4 روز اول زنده بمونه بهبودی کامل پیدا میکنه.
پاروا ویروس چقدر در محیط زنده میمونه؟
این ویروس جون سخته و به همین راحتی ها از بین نمیره در حقیقت این ویروس میتونه 6 ماه یا بیش تر زنده بمونه.
بهترین دارو برای پاروا چیست؟
استفاده از مکمل و داروهای تقویت کننده ی سیستم ایمنی و داروهای برطرف کننده ی اسهال، استفراغ و کم آبی بهترین داروهایی است که دامپزشک میتونه تجویز میکنه.
علائم بهبودی پاروویروس در سگ ها چیه؟
کم شدن علائم بیماری و میل سگ برای آشامیدن و خوردن و بهبود اسهال و استفراع نشون میده که سگ داره سلامتیش رو به دست میاره.
و اما کــــــــــلام آخر پت لینــک...
خُب... رسیدیم به آخر این مقاله و ازت ممنونم که همراهم بودی و امیدوارم الان بیماری پاروویروس در سگها رو به صورت کاملا شناخته و متوجه جدی و خطرناک بودنش شده باشی؛ این یعنی کوچکترین علامت غیرعادی در سگ رو باید جدی بگیری!!!
راستی اگه در خصوص این بیماری سگ تجربه ای داری حتما در بخش دیدگاه های همین صفحه بنویس تا بقیه ی افراد هم بتونن ازش استفاده کنند؛ منتظر نظراتت هستم... 😉
در ضمن اگه کلینیک یا بیمارستان دامپزشکی رو میشناسی که میتونه به تشخیص و درمان پاروا در سگ ها کمک کنه اما اسمش در پت لینک نیومده حتما بزن روی صفحه ی "ثبت مراکز" و در عرض چند دقیقه اسم و اطلاعات مرکز مربوطه رو ثبت کن؛ به همین راحتی!