کوری عروس هلندی blind cockatiel symptoms میتونه به دلایلی مثل ژنتیک، آسیب های فیزیکی ، بیماری های عفونی و یا مشکلات تغذیه رخ دهد؛ که با این اتفاق علائمی همچون تغییر در رفتار پرنده ( مثل جیغ زدن عروس هلندی ها )، عدم واکنش به نور، مشکلاتی در پرواز ، کاهش در تعاملات اجتماعی و تعامل با دیگر پرندگان را شاهد هستیم.
در این مقاله از پت لینک که از طرف کارشناسان این مجموعه به صورت کاملا علمی در رابطه با کوری عروس هلندی ها تحقیق شده است، میخواهیم پاسخ های دقیقی به سوالات شما عزیزان اعم از
- نشانه های کوری در عروس هلندی ها
- دلایلی که ممکنه عروس هلندی ما کور بشه
- و راه کارهای درمانی پیشنهادی را ارائه دهیم
تا انتهای این مقاله همراه پت لینک رابط بین شما و دامپزشکان محترم ایران باشید.
دلایل کور شدن عروس هلندی چیست؟
- بیماریهای چشمی Ocular Diseases
- سو تغذیه Nutritional Deficiencies
- آسیبهای فیزیکی Physical Trauma
- بیماریهای ژنتیکی Genetic Diseases
- تومورها یا رشد غیرطبیعی Tumors or Abnormal Growths
- دیابت Diabetes
- عوامل محیطی Environmental Factors
بیماریهای چشمی Ocular Diseases
بیماری های چشمی که به دلایلی مانند عفونت، التهاب ، آسیب فیزیکی به چشم پرند ه و یا مشکلات سیستمیک به وجود میآید میتواند منجر به کوری در عروس هلندی شود، که در این شرایط لازمه به متخصص چشم حیوانات مراجعه کنیم.
تورم ملتحمه یا conjunctivitis
تورم در بافت پوششی داخلی پلک پرنده و یا سطح بیرونی چشم او که میتونه ناشی اط عفونت های باکتریایی، ویروسی و یا قارچی باشه.
اگر چشم عروس هلندی تورم ملتحمه داشته باشه علائمی مانند قرمزی چشم های پرنده، ترشح ، و تورم چشم دارد که میتونه منجر به کوری در پرنده بشه!
التهاب بافت های داخلی چشم یا uveitis
زمانی که پرنده دچار بیماری های عفونی و بیماری های سیستمیک میشه، این بیماری عفونی میتونه منجر به التهاب بافت های داخلی چشم بشه و به شبکیه و عصب بینایی آسیب بزنه و در نهایت منجر به کاهش بینایی در پرنده میشه.
آتروفی شبکیه Retinal Atrophy
یکی دیگر از دلایلی که میتونه منجر به کوری در عروس هلندی بشه بیماری چشمی آتروفی شبکیه است ، این بیماری در دو حالت ظهور کند.
1-اختلال ژنتیکی Progressive Retinal Atrophy
این بیماری در حقیقت یک اختلال ژنتیکی است که منجر به تخریب تدریجی شبکیه یا همون بافت حساس به نور در پشت چشم میشود و در نهایت به تدریج باعث از دست دادن بینایی در عروس هلندی ها میشود!
2- Sickle Cell Retinopathy آتروفی شبکیه ناشی از اختلال در گلبولهای قرمز
برخی مواقع نادر اختلال های خونی مثل کمبود هموگلوبین یا مشکلات گلبول های قمز خود در پرنده میتونه تغذیه شبکیه چشم را مختل کند و در نهایت منجر به آتروفی شود.
آب مروارید در عروس هلندی
زمانی که عدسی چشمی دچار کدورت شود نمیتواند به درستی نور را عبور دهند، بنابراین ما مشکلاتی در بینایی عروس هلندیمون شاهد خواهیم بود!
آب مروارید دلایلی مانند عوامل ژنتیکی ، بیماری های سیستمیک مثل دیابت یا آسیب های فیزیکی دارد، که میتواند دلیلی بر کور شدن عروس هلندی باشد.
نئوپلازیهای چشمی Ocular Neoplasms
یکی از مهمترین نئوپلازی های چشمی تومورها tumors هستند که با رشد غیر طبیعی سولها در نوحی مختلف چشم میتواند فشار به ساختارهای چشم بیآورد و در نهایت ما شاهد نابینایی عروس هلندی هستیم.
گلوکوم Glaucoma
زمانی که فشار داخلی چشم به صورت غیر طبیعی افزایش پیدا میکنه مشکل گلوکوم چشمی به وجود میاد، این موضوع به ساختار های چشمی مثل عصب بینایی آسب وارد میکند، که با طور تدریجی میتواند بینایی و کوری را کاهش دهد، البته این رو در نظر داشته باشید که گلوکوم در پرندگان به ندرت اتفاق میوفته.
سو تغذیه Nutritional Deficiencies
یکی دیگر از عواملی که میتواند منجر به کور شدن عروس هلندی شود کمبود برخی مواد معدنی و ویتامین هاست:
کمبود ویتامین A : همانطور که میدانید ویتامین A یکی از ویتامین های ضروری برای سلامت چشم است که به تولید و نگهداری رنگدانه های شبکیه چشم و مرطوب نگه داشتن چشم و جلوگیری از بیماری های عفونی چشم کمک میکند و کمبود این ویتامین میتواند باعث خشک شدن چشم، مشکلات شبکیه، شب کوری و در نهایت کوری پرنده شود.
مواد غذایی که ویتامین A را برای پرنده تامین میکنه
تو مقاله رژیم غذای عروس هلندی بهتون بهترین مواد غذایی که برای پرندتون مفید هست رو معرفی کردم، اما به صورت کلی سبزیجات برگ سبز مثل کاهو و برخی سیفی جات مانند هویج و کدو و همچنین میوه های مثل موز و هندوانه و ماده غذایی مثل زرده تخم مرغ میتونه ویتامین A را برای پرنده ها تامین کنه.
کمبود ویتامین E : کمبود این ویتامین میتونه باعث بشه که رادیکال های آزاد به سلول های شبکیه اسیب وارد کنند چرا که این ویتامین به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل میکند و از سلول های چشم در برابر اسیب های ناشی از اکسیداسیون محافظت میکند، اگر ویتامین E در پرندگان تامین نشود میتواند به دژنراسیون شبکیه و کاهش تدریجی بینایی منجر شود
همچنین کمبود ویتامین E میتواند باعث ضعف عضلانی یا Paresis شود که موجب ناتوانی در حرکت دادن صحیح چشم ها، کنترل کردن پلک ها میشود.
برای جلوگیری از کوری عروس هلندی میتوانید ویتامین E را از طریق مواد غذایی مثل دانه ها و مغزها ( گردو، بادام ، دانه افتابگردان، کنجد ) تامین کنید.
آسیبهای فیزیکی Physical Trauma
آسیب های فیزیکی که به چشم پرنده ها وارد میشه به دو دسته آسیب های غیر مستقیم و آسیب های مستقیم باشد:
1-زخم های قرنیه corneal Ulcers
خراش یا زخم های ناشی از اجسام تیز منجر به آسیب به قرینه چشم میشود، اگر زخم های قرنیه به درستی درمان نشه میتونه مسببی برای عفونت های جدی و از دست دادن بینایی بشه.
2-آسیب های غیر مستقیم به چشم
ضربه هایی که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم به سر پرنده میخوره میتونه باعث آسیب و خونریزی ساختار های داخلی چشم مانند شبکیه ، عدسی و عصب بینایی بشه که این موارد ممکنه منجر به کوری دائمی عروس هلندی ما بشه!
بیماریهای ژنتیکی Genetic Diseases
برخی از عروس هلندی ها با بیماری های ژنتیکی به دنیا میآیند که این بیماری ها شبکیه و دیگر بخش های چشم را به تدریج تحلیل میده و باعث از دست دادن بینایی پرنده میشه.
تومورها یا رشد غیرطبیعی Tumors or Abnormal Growths
تومورها میتونن در بسیاری از بخش های بدن پرنده ها رشد کنند اما معمولا تومورهای چشمی و تومورهایی که مربوط به سیستم گوارشی هست در پرندگان شایع تر است، که بالاتر در رابطه با تومورهای شبکیه و تومورهای ملتحمه که به دلیل عفونت های ویروسی ایجاد میشود صحبت کردیم، همچنین یکی از تومور های چشمی در پرنده ها کارسینوم سلول های سنگفرشی یا Squamous Cell Carcinoma است که به دلیل عدم درمان عفونت چشمی و تحریکات مکرر چشم در اطراف یا داخل حفره چشمی ایجاد میشه.
دیابت در پرندگان معمولا از نوع 2 است، همونطور که میدونید در این شرایط بدن پرنده نمیتونه از انسولین به درستی استفاده کنه و سطح قند خون به صورت غیر طبیعی بالا میرود که یکی از علائم این بیماری در پرندگان کوری است.
دلایلی اعم از عوامل ارثی ، رژیم غذایی نامناسب مثل استفاده از قند و چربی های غیر مفید، اختلالات هورمونی و ... میتواند در پرنده ها بیماری دیابت را ایجاد کند، که با علائمی مانند افزایش عطش و ادرار پرنده و کاهش وزن دیگر نشانه ها میتوانیم متوجه این بیماری در عروس هلندیمون بشیم
حال دیبابت به روش های مختلفی میتواند بر سلامت چشم ها و بینایی پرنده تاثیر بگذارد، مانند آسیب به شبکیه چشم، اب مرواید و یا افزایش فشار داخل چشم و خشکی چشم که در نهایت منجر به کوری در عروس هلندی ها میشود.
-
عوامل محیطی Environmental Factors
عوامل محیطی مانند قرار دادن عروس هلندی در معرض نور بسیار زیاد یا کم و یا شرایط استرس زا و استفاده از مواد شیمیایی خطرناک، میتونه به تدریج به چشم های عروس هلندی نازنینمون آسیب وارد کنه.
در صورتی که علائم کوری را در عروس هلندی مشاهده کردین مثلا کاهش فعالیت ، عدم واکنش به نور، برخورد به موانع و یا عدم برقراری تعاملات اجتماعی لطفا در سریع ترین زمان ممکنه پرنده رو به یک متخصص دامپزشک پرنده نشان دهید.
نشانه های کوری در عروس هلندی
از طریق نشانه های زیر میتوانیم متوجه نابینایی عروس هلندی شویم.
اختلال در پرواز ( flight difficulties )
یکی از راه هایی که میتونید کم بینایی یا نابینایی عروس هلندی رو تشخیص بدین اختلال در پروازه که به صورت ناهماهنگ پرواز میکنند و یا حین پرواز با موانع مختلفی برخورد میکند؛
عدم واکنش به نور ( Lack of light response )
عروس هلندی معمولا به تییرات نور و سایه ها واکنش نشون میده اگر پرنده شما به تغییرات نور توجهی نشون نداد میتونه نشونه از کور شدن پرنده باشه.
عدم تشخیص آب و غذا
عروس هلندی هایی که کور میشوند، نمیتونن منابع آب و غذایی که در قفس قرار میدهیم رو به درستی تشخصی دهند و در نهایت منجر به لاغر شدن پرنده میشه بنابراین اگر دیدین پرنده وزن از دست داد حتما این مورد هم در نظر داشته باشید.
اضطراب بالا با کوری عروس هلندی
یکی از مواردی که میتونه ما رو مشکوک به کور شدن عروس هلندی کنه دیدن تغییراتی مثل ترسیدن های بیش از حد، نا آرامی ، خود زنی self-mutilation و ... است که این رفتارها میتونی ناشی از استرس و اضطراب به دلیل عدم شناسایی محیط اطرافش باشه.
ترشحات چشمی
همانطور که بالاتر اشاره کردیم یکی از دلایلی که میتواند منجر به نابینایی عروس هلندی بشه عفونت چشم است که خودش یکی از نشانه های تشخیص این حالت در عروس هلندی ها است.
نابینایی عروس هلندی منجر به گوشه گیری میشود
یکی دیگر از نشانه ها در تشخیص کوری عروس هلندی کاهش فعالیت و بازی حیوان است، این پرنده معمولا بسیار باهوش و فعال است، اگر به طور ناگهانی متوجه شدید تمایلی به بازی و فعالیت ندارد لازم است از نظر بینایی هم تست هایی انجام دهید.
راه کارهای درمانی برای نابینایی عروس هلندی ها
درمان کوری عروس هلندی کاملا به علت مشکل بستگی داره که در ابتدای مقاله در موردش باهاتون صحبت کردم، اگر این نابینایی از یک بیماری خاص یا عفونت باشه که درمان عفونت یا بیماری مورد نظر میتونه منجر به درمان کوری عروس هلندی بشه اما اگر دلیل کوری آسیب های دائمی مثل دژنراسیون شبیکیه یا اسیب عصبی باشه متاسفانه درمان قطعی برای بیماری وجود نداره و فقط میتونیم برای بهبود کیفیت زندگی پرنده از روشهای حمایتی استفاده کنیم.
اگر کوری به دلیل عفونت های باکتریایی باشه معمولا دامپزشک برایدرمان آنتی بیوتیک های موضعی تجویز میکند
اگر نابینایی عروس هلندی از عفونت های ویروسی باشد، معمولا درمان حمایتی است چون آنتی بیوتیک ها بر عفونت های ویروسی چندان اثری ندارند
اگر دلیل کوری چشم عروس هلندی التهاب باشه دامپزشک معمولا داروهای استروئیدی یا ضد التهابی را تجویز میکند.
و اگر از سو تغذیه این مشکل برای پرنده به وجود امده باشه روش های تقویتی میتواند از پیشنهادات دامپزشک باشد، حتما اگر جوجه عروس هلندی دارین از روش های تغذیه درست که قبلا در مقاله " تغذیه جوجه عروس هلندی " صحبت کردیم استفاده کنید تا خدایی ناکرده جوجه دلبندتون سوتغذیه نگیره.
سخن آخر
در این مقاله از پت لینک تلاش کردیم به علائم، دلایل کوری عروس هلندی و همچنین راهکارهای درمانی برای این بیماری بیان کنیم، امیدوارم این مقاله براتون مفید بوده باشه ، همانطور که ذکر کردیم درمان کوری عروس هلندی به علت اون بستگی داره و دلایل کوری میتونه مواردی همچون آسیب های فیزیکی ، عفونت ، کمبود ویتامین و ... باشه و نشانه هایی اعم از اختلال در پرواز، گوشه گیر شدن پرنده و واکنش نشون ندادن به نور باشه. در صورتی که سوالی در این زمینه دارین میتونید در بخش دیدگاه های همین صفحه مطرح کنید.