شده وقتی سگ رو محکم در آغوش گرفتی و داری باهاش بازی میکنی چشمت به پنجه های کوچولوش 🐾 بیفته و متوجه غیر عادی بودنشون بشی؟؟؟ پنجه ی این پشمالوها یکی از مهمترین بخشهای بدنشونه که میتونه به هزار و یک دلیل آسیب ببینه 😞 برای همین اگه میخوای سرپرست خوبی برای حیوان خانگیت باشی باید بیماریهای شایع پنجه و التهابات کف دست پای سگ رو بشناسی تا بتونی موقعی که دست و پای سگ یا پنجه هاش آسیب دیدن خیلی زود به این طفلکی کمک کنی؛ خیالت راحت باشه! من بیماریهای رایج پنجه سگ رو خوب میشناسم و میتونم این اطلاعات رو در اختیارت قرار بدم فقط کافیه تا آخر این مقاله با من همراه باشی تا کلی نکات آموزنده یاد بگیری. پس بزن بریم... 😊
📌 فراموش نکن که دیدن هر علامت غیرعادی در رفتار یا بدن حیوان نشون از وجود یک بیماری نیست و تشخیص دقیق بیماری به عهده ی دامپزشکه؛ پس ازت میخوام وقتی علائم مشکوکی رو در سگ دیدی حتما آن رو پیش دامپزشک ببری و از درمان های خودسرانه و خانگی جداً خودداری کنی. فرقی نداره ساکن تهران هستی یا شهرستان با کلیک روی لیست دامپزشکی ها میتونی نزدیکترین کلینیک دامپزشکی به خونه رو خیییییلی سریع پیدا کنی.
مهمترین علائم مشکل در پنجه سگ ها
سگی 🐶 که پنجه های سالمی داره میتونه خیلی سریع و راحت دویده و این طرف و آن طرف بره امااااا اگه دیدی نمیتونه خیلی خوب راه بره یا علائمی که در زیر بهت میگم رو در سگ پشمالوت دیدی احتمال داره پنجه هاش دچار آسیب شده باشه.
☑ ترشحات پنجه
☑ بوی بد پنجه ها
☑ پنجه های قرمز
☑ التهاب پنجه سگ
☑ ناتوانی در راه رفتن
☑ آبسه و برجستگی
☑ ریزش موهای پنجه
☑ ورم کف دست سگ
☑ لنگیدن موقع راه رفتن
☑ زخم یا تاول در پنجه ها
☑ کنده شدن پوست پنجه
☑ ساییدگی یا بریدگی پنجه
☑ فلسی و پوسته پوسته شدن پنجه ها
شایع ترین مشکلات پنجه سگ (12 بیماری رایج در پنجه سگها)
سگ ها پنجه و کف پاهای حساسی دارند درست مثل ما آدمها 😉 که باید از دست و پاهامون محافظت کنیم، مراقبت از پنجه های سگ هم خیلی مهمه و وظیفه ی این نگهداری بر دوش سرپرسته حیوانه و برای همین لازمه که بیماریهای پنجه در سگها رو بشناسی، پس با من همراه باش چون در ادامه رایجترین بیماریهای مربوط به پنجه سگها را معرفی کردم.
1.وجود انگل در پنجه های سگ
اگه سگ شیطونی 🐩 داری باید خیلی حواستو جمع کنی چون این بازیگوشی مخصوصا وقتایی که با سگ به گردش میری ممکنه کار دستش بده و مورد حمله ی کک و کنه ها قرار بگیره. وقتی حیوان داره روی چمنها راه میره یا دراز کشیده گرمای بدنش کک و کنه ها را از وجود یه جای خوب واسه ی زندگی خبردار میکنه برای همین هم به سمت بدن این طفلکی حمله ور میشن. شایعترین کنه هایی که پنجه های سگ رو هدف قرار میده جرب یا کنه های دمودکس هستند که موجوداتی ریز و کوچولو بوده و خارش زیادی ایجاد نمیکنند. " شناسایی کک و کنه در سگ "
این کنه ها خیلی هم واگیردار نیستند و احتمال انتقال از مادر به توله ها بسیار کمه؛ گاهی اوقات هم خود به خود و بدون نیاز به درمان برطرف میشن. اما در برخی مواقع به خصوص اگه سگ سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشه میتونه باعث ریزش مو و تورم و قرمزی پنجه های حیوان بشه البته به جز پنجه، پیشانی، اطراف چشمها و پوزه ی سگ هم در معرض این کنه ها قرار داره.
به خاطر اینکه کنه و انگلها در بین انگشتان حیوان قایم میشن خیلی راحت نمیشه آنها رو دید اما فلسی شدن، درد، عفونت و قرمزی از جمله علائم وجود کنه در دست و پای سگ است. معمولا دامپزشک اول از همه این کنه ها را از بین انگشتان سگ جدا کرده و با تجویز شوینده و شامپو این مشکل رو درمان میکنه.
2.عفونت قارچی و باکتریایی در پنجه ها
بر روی بالشتکهای این پشمالوهای دوست داشتنی یک عالمه باکتری و قارچ بصورت طبیعی داره زندگی میکنه و البته هیچ مشکلی هم نیست!!! قضیه آنجایی جدی میشه که این باکتری و قارچها بصورت غیر طبیعی و خارج از کنترل رشد میکنن و آنوقته که انواع عفونتهای پوستی، پنجه های سگ رو درگیر میکنه. متأسفانه عفونت یکی از شایعترین بیماریهای پنجه سگ است.
درمان عفونت قارچی پنجه سگ با توجه به نظر دامپزشک 🏥👩 شامل تجویز کِرم، پمادهای موضعی و شامپو یا داروهای خوراکی است؛ پس اگه دیدی سگ دائما پنجه هاشو لیس میزنه یا پنجه های کوچولوش قرمز شده و درد میکنه احتمال وجود عفونت در پنجه ها وجود داره. پس یادت باشه که علت لیس زدن کف دست سگ میتونه عفونت باشه.

3.بریدگی، سایش و زخم شدن پنجه ها (پنجه سگم زخم شده)
حتما توجه کردی وقتی با سگ خوشگلت میری گردش براش فرقی نداره زمین صافه یا ناهموار، سریع شروع میکنه به دویدن و شیطونی و همین جاست که احتمال بریدگی، پارگی و ساییدگی پنجه ها وجود داره. وجود هر جسم تیز و برِّان بر روی زمین مثل سنگ، تکه های چوب، شیشه و... میتونه باعث وارد شدن آسیب به پنجه های کوچولوی حیوان بشه.
ترکهای پد کف پای سگ میتونه بر اثر راه رفتن روی کود یا مواد شیمیایی ایجاد بشه، این ترکها اگه خیلی عمیق باشه باعث میشه پنجه های حیوان خونریزی کنه؛ برای همین بهتره وقتی میخوای با دوست پشمالوت بری گردش حتما جوراب و کفش پاش کنی. اینطوری میتونی تا حد قابل توجهی از آسیب دیدگی پای سگ جلوگیری کنی.
4. توده و کیست بین انگشتان سگ
معمولا کیست یا توده بر روی پنجه ها یا بین انگشتان سگ نمایان شده و بیشتر در پنجه های جلویی دیده میشه؛ در حقیقت این کیستها بافت ملتهب و اغلب اوقات عفونی هستند که دلیلش میتونه بیماریهای پوستی مختلف، وجود کنه ها یا آلرژی باشه. در واقع هر گونه تحریک یا آسیب به پوست یا موهای پنجه باعث ایجاد کیست و توده بین انگشتان سگ خواهد شد.
خوشبختانه این کیستها در بیشتر موارد قابل درمان هستند و دامپزشک از طریق دارو 💊، جراحی یا لیزر این توده ها را از بین میبره. چنانچه این کیستها که در اغلب اوقات هم خوش خیم هستند درمان نشوند احتمال عفونت یا آبسه وجود داره و اگه این آبسه بترکه همانطور که میدونی متأسفانه مسمومیت خونی در کمین سگ دوست داشتنیت خواهد بود 😱.

5.بیماری پودودرماتیت در سگها (چرا پنجه سگ التهاب داره)
التهاب بین انگشتان سگ یا Pododermatitis یکی از بیماریهاییه که پنجه های سگ رو هدف قرار میده، این بیماری به دلایل مختلفی ایجاد میشه مثل آلرژی، ضعف سیستم ایمنی، تومور و کیست، انگلها، عفونتهای باکتریایی، عوامل محیطی و...
پودودرماتیت در سه درجه یا گرید مختلف در حیوان اتفاق می افته البته خیلی جای نگرانی نیست!!! چون این بیماری درمان میشه و از همه مهمتر میتونی با یکسری راهکارها از بروز این مریضی در سگ جلوگیری کنی. اگه میخوای درباره ی این بیماری، روش درمان و راه های پیشگیری از آن بیشتر بدونی مطمئنم مقاله ی بیماری کف پنجه یا پودودرماتیت در سگ ها و گربه ها (Pododermatitis) خیلی کمکت میکنه.
6. خشکی کف پای سگ
کیه که در روزهای سرد زمستونی ⛄ با مشکل خشکی پوست رو به رو نشه؟! حالا این تصور که کف دست و پای سگ خیلی زخمته و هیچ مشکلی واسش پیش نمیاد غلطه، و در واقع سرما و گرما روی این طفلکی ها هم تاثیر میذاره و یکی از دلایلی که باعث ترک خوردن پنجه هاشون میشه همین سرما و خشکی هواست.
7. سوختگی و تاول پنجه های سگ
همونطور که در فصل زمستون و سرما باید حواست به پنجه های کوچولوی حیوان باشه گرما و داغ بودن هوا ☀ هم میتونه به پنجه های خوشگلش صدمه بزنه، اگه حواست نباشه و حیوان در گرمای هوا پنجه هاش رو روی آسفالت بذاره خیلی سریع دچار سوختگی میشه؛ سوختگی کف پای سگ باعث میشه پدهای پنجه قرمز و متورم شده و حتی تاول بزنه.
8. آلرژی و التهاب کف دست و پای سگ
آلرژی هم از دیگر بیماریهای شایع پنجه سگهاست قبلا در مورد آلرژی در سگ باهاتون مفصل صحبت کردم و میدونید که آلرژی میتونه علت التهاب پنجه پا و دست حیوان باشه، در واقع حساسیت یا آلرژی باعث میشه پنجه های سگ به شدت شروع به خارش کنه و سگ طفلکی هم برای رفع این خارش دست و پاهاش رو لیس میزنه؛ این آلرژی معمولا با تورم، قرمزی و بوی بد همراهه و حتی احتمال داره این لیس زدن باعث عفونت هم بشه.
اگه به تازگی متوجه شدی سگ دائما در حال لیسیدن دستاشه و نمیدونی لیس زدن دست سگ نشانه چیست؟ باید بهت بگم که لیسدن دستها میتونه دلایل مختلفی داشته باشه که یکی از آن ها بیماری های پوستی و آلرژی است.

9. عفونت مخمری پنجه ی سگ
احساس میکنی پای سگ بوی بدی میده؟؟ علت این مشکل میتونه عفونتهای قارچی باشه؛ مهمترین علائم عفونت قارچی یا مخمری خارش، پوسته پوسته شدن پاها و ناخنهای متورم است. در صورتیکه سگ به عفونت مخمری دچار شده باشه دامپزشک با تجویز داروهای موضعی و خوراکی مشکل را رفع خواهد کرد.
10.ناخن های بلند و عفونت پنجه های سگ
از دیگر عواملی که میتونه باعث وارد شدن آسیب به پنجه های سگ بشه ناخنهای بلند حیوانه که در حین راه رفتن امکان داره بین شکاف گیر کرده و در نتیجه بشکنه. اگه ناخن های سگ بلند باشه نمیتونه خیلی راحت راه بره و ناخنهاش به سطح زمین برخورد کرده و درد میگیره. معمولا ناخنهای شکسته خم میشن و دردناک هستند و ممکنه منجر به خونریزی و حتی عفونت پنجه ها هم بشوند.
⚠️ توجه: یادت باشه اگه ناخنهای سگ رو دیر به دیر کوتاه کنی حیوان زبون بسته تحریک میشه تا پنجه هاش رو بیشتر لیس بزنه علاوه بر این کوتاه کردن بیش از حد طبیعی و غیر اصولی ناخنها هم باعث تحریک و آسیب به پنجه های سگ میشه.
عکس 6
11.بیماری نورودرماتیت در سگ ها
نورودرماتیت یکی از بیماری های پنجه سگ بوده که بروز آن دلایل مختلفی داره. و یکی از علل آن تنهایی و اضطراب سگه که باعث میشه پنجه هاشو برای مدت طولانی لیس بزنه و در پی آن پلاک گرد و زخمهای زمختی بر روی کف دست و پای سگ ایجاد میشه، پس اگه متوجه زخم کف دست سگ شدی احتمال داره که حیوان به بیماری نورودرماتیت و لیسیدن مکرر دست و پاهاش مبتلا شده باشه. اگه میبینی سگ به این کار عادت کرده بهتره یه جورایی سرگرمش کنی و هیچوقت تنهاش نذاری.
12.پمفیگوس فولیاسئوس بیماری پنجه در سگ
شایعترین علامت این بیماری لنگیدن سگ موقع راه رفتنه پس خیلی حواست رو جمع کن اگه سگ لنگ میزنه، راه رفتنش با درد همراهه، پد کف پاهاش ضخیم شده یا ترک خورده احتمال داره گرفتار بیماری Pemphigus شده باشه.
این بیماری اغلب باعث ریزش مو، تاول های چرکی و زخمهای زرد رنگ میشه که اول سر و صورت سگ رو درگیر میکنه و اگه شدت بگیره کف پاهاش هم درگیر میشه.
پس یکی از دلایل درد دست سگ بیماری پمفیگوس بوده که میتونه بر اثر عوامل داخلی و خارجی مثل نژاد، ژنتیک، اختلال در سیستم ایمنی، بیماریها، آلرژی، عفونتهای ویروسی، داروها و تحریک پنجه ها ایجاد بشه.

تشخیص آسیب دیدگی پنجه های سگ
معمولا آسیب دیدگی پنجه ی سگها با انجام معاینه توسط دامپزشک مشخص میشه اما گاهی اوقات آسیبهایی مثل خراشیدگی، پارگی یا سوراخ شدن ممکنه خیلی کوچک بوده و دامپزشک نتونه با معاینه به وجود آنها پی ببره برای همین در این مواقع دامپزشک سعی میکنه با بی حسی موضعی، بیوپسی انجام داده یعنی بافتی از پنجه ی سگ را برداشته و برای تشخیص دقیقتر به آزمایشگاه میفرسته و بعد از مشخص شدن علت مشکل، درمان را آغاز می کنه.
چطور از پنجه سگ محافظت کنیم؟
درمان خشکی پنجه سگ، اینکه پنجه های کوچولوش زخم نشده و آسیب نبینه، قرار نگرفتنش در معرض بیماری های پنجه همه ی اینها نیاز به مراقبت صحیح از این پشمالوی قشنگ داره؛ بهتره از بالم پنجه سگ و کرم های مرطوب کننده برای جلوگیری از خشک شدن پنجه هاش استفاده کنی و وقتی میخوای ببریش بیرون حتما کفش مناسب براش تهیه کنی.
در کل راه های زیادی وجود داره که بتونی از پنجه و پاستیل کف دست سگ مراقبت کنی تا یک وقت دچار التهاب پنجه پا، تورم، درد، خونریزی و عفونت نشه و چون این موضوع خیلی مهمههههه من در مقاله ی جداگانه ای با عنوان مراقبت از پنجه سگ ها همه ی آنچیزی که باید برای مراقبت و نگهداری از پنجه های خوشگل و گوگولیه این دلبرا بدونی رو بهت گفتم.
روش های درمانی برای آسیب دیدگی پنجه سگ
درمان آسیب دیدگی پنجه سگها با توجه به شدت و نوع آسیب متفاوته، معمولا برای آسیبهای جزئی مثل خراشیدگی یا سوراخ شدن دامپزشک اول موضع رو ضد عفونی کرده و بعد پانسمان میکنه و در این مواقع میتونی با خرید گردنبند الیزابت مانع از لیس زدن سگ به پنجه هاش بشی.
در برخی مواقع دامپزشک بعد از ضدعفونی کردن موضع، کرم یا پمادهایی رو تجویز میکنه که باید بصورت منظم و طبق دستور بر روی بخشهای آسیب دیده ی پنجه استفاده کنی. اما اگه شدت جراحت بیشتر باشه دامپزشک ناچار به جراحی و برداشتن لایه ای از کف پنجه میشه و متأسفانه گاهی اوقات جراحت به قدری زیاده که چاره ای جز برداشتن کف پنجه به صورت کامل وجود نداره؛ برداشتن کامل پنجه ممکنه در راه رفتن سگهای کوچک خیلی مشکلی به وجود نیاره اما سگهای عظیم الجثه نیاز به پیوند پنجه خواهند داشت.
و اما در آخر...
ممنونم که تا آخر این مقاله با من همراه بودی و امیدواریم الان که با بیماری های شایع پنجه و التهاب های کف دست و پای سگ آشنا شدی متوجه شده باشی که مراقبت و نگهداری از پنجه های کوچولوی این پشمالوها چقدر مهمه و برای اینکه این دلبرا بتونن خیلی راحت این طرف و آن طرف دویده و شیطونی کننن باید پنجه های سالمی داشته باشند. اگر با سوال یا مشکلی مواجه شدی یا نظری در مورد این مقاله داشتی میتونی در آخر همین صفحه و از بخش ثبت دیدگاه ها با پت لینک در میون بذاری خوشحال میشم نظرتو در مورد این مقاله بدونم 😉.